- HE SEES YOU -

13 July 2009

Ini ceritera aku


Terlebih dahulu ikhwah memohon maaf kerana setelah hampir setahun blog ini dikerjakan namun sesi taaruf untuk diri ini agak sedikit hambar. Terlupa nak perkenalkan diri, maklumlah setiap insan pasti melakukan kesalahan namun yang membezakan pesalah tersebut ialah orang yang membaiki kesalahan itu sendiri, lebih kurang samalah macam golongan yang terbaik dalam orang yang melakukan dosa ialah orang yang bertaubat.

Kehidupan ikhwah bermula di kota putih di negeri Eropah. Ikhwah dilahirkan di Bradford England pada tahun 1992, time tu abi baru sahaja habis PhD. Pada cadangan asalnya nak pulang terus ke Malaysia, tapi sebab ada baby dalam perut umi maka ditangguhkan niat itu. Kami sekeluarga tunggulah beberapa bulan sehingga ikhwah keluar menghirup udara di dunia fana’ ini. Malam ketika ikwah hendak menjenguk dunia luar itu, abi dan akhi terus menanti dan tidak tidur pada malam tersebut, termasuklah akhi yang baru berusia 2 tahun ½ itu turut berjaga seolah-olah memahami ketegangan yang berlaku pada ketika itu. Maka dunia yang dulu dianggap luas kini menjadi lebih luas.

Perkataan pertama yang ikhwah dengar di dunia ini ialah “poor mother”. Ia diucapkan oleh seorang jururawat di hospital tersebut kerana umi masih mendapat anak lelaki walaupun sudah memiliki 4 orang anak lelaki (di England doctor tidak menggalakkan para ibu untuk scan bayi yang berada dalam kandungan kerana takut akan digugurkan jika tak bersesuaian dengan citarasa (tapi orang islam tak buat macam tu kot) so bila dah keluar barulah tahu bayi itu lelaki ke perempuan). Namun umi menegaskan “No! I’m a lucky mother” begitulah pendirian seorang muslimah yang baru sahaja beberapa saat bertarung dengan nyawa sendiri dalam niat ingin melahirkan rijal untuk deennya.

Selang seminggu ikhwah ditahnikkan oleh seorang ustaz ( tak ingat namanya). Cerita ikhwah di Bradford tidak lama, selang 3 bulan kami sekeluarga pulang ke tanah air tercinta. Ketika itu Malaysia dilanda kegawatan ekonomi. Kami sekeluarga menetap di Jitra, Kedah. Selepas 4 tahun kami berpindah ke Kuala Lumpur.

Dari cerita umi begitulah..... namun Kuala Lumpur yang dimaksudkan ialah Bandar Baru Bangi yang pada ketika itu masih dihiasi dengan semak-samun. Tapi sekarang ni dah berkembang pesat. Segala-galanya ada dan tumbuh ibarat cendawan. Ikhwah disekolahkan di Sekolah Rendah Islam Al-Amin Bangi, kemudian dimasukkan pula ke Sekolah Menengah Al-Amin Bangi(masih di tempat sama cuma banggunan yang berbeza). Pada cadangan asalnya nak dihantar ke asrama namun mungkin atas faktor diri ini yang masih belum bersedia dan merasakan diri masih “budak”, maka menetaplah ia di suasana yang sama namun mungkin medan yang sedikit berbeza.

Ketika berusia 15 tahun ikhwah berpindah sekolah ke Sekolah Menengah Islam Hira’ Jeram. Atas faktor untuk mengubah diri dan keaadaan, wamakaru wamakarallah wallahu khairul maakirin, pengtarbiyahan ini telah menemukan ikhwah dengan pemilik alam ini dengan lebih dekat. Selepas itu ikhwah menyambung pelajaran dalam bidang al-quran di Maahad Tahfiz Al-Quran Hira’. Sejujurnya di situlah ikhwah mula mengenali arah tuju kehidupan, tapi kalau tak cari memang tak jumpa. Sehinggalah pada suatu ketika, keputusan telah diambil untuk ikhwah menamatkan pengajian di situ.............

Nantikan episode seterusnyaL(terimalah hamba seadanya kerana.......ha ana zaak)





2 comments:

Ate3_y said...

eh xambil spm ke?

suhaylsalmi said...

insyaAllah ana amik

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails