- HE SEES YOU -

03 August 2009

Alagam ya asto!!

Salam pertemuan di bumi kaherah

Sedar tak sedar 2 minggu sudah ikhwah menghayun tangan di bumi anbiya ini…. teringat pesanan teman-teman sebelum tiba di mesir , lebih kurang beginilah bunyinya “ kalo idup kat mesir sama ada anta jadi musa atau firaun!” pelbagai andaian dilemparkan kepada tanah purba ini, namun hakikatnya insan itu sendiri yang menentukan ke mana hala tujunya.

bercakap tentang orang mesir….. apa yang digambarkan pada ikhwah tentang orang mesir ialah bangsa yang kasar. Tetapi waktu hari pertama ikhwah di mesir, ikhwah mengalami kesusahan untuk membuka pintu lantas tampil seorang lelaki mesir menghulurkan bantuan tanpa meminta “ganjaran”, tapi ramai juga orang mesir yang sentiasa memperkecil bangsa asing, ikhwah sendiri pernah tidak dibenarkan naik lif semasa di hospital sedangkan orang arab lain naik macam biasa je… pernah juga tidak diberi baki, dilemparkan dengan kata-kata kesat dan pelbagai lagi.

Ikhwah juga hidup bersama dengan orang Somalia semasa di dalam markas, dua orang adik-beradik Somalia berbadan kurus, berusia dalam lingkungan 7/8 tahun,mereka sangat aktif dan bising di dalam kelas sehingga sering dipukul dengan keras oleh guru tapi meraka masih tersenyum nakal ( kalau kat Malaysia mesti guru tu dah kena saman). Namun ada juga karakter orang somalia yang berbeza, ada seorang budak ni berbadan besar, sering tidur di dalam kelas dan kurang ajar dengan semua orang sehingga pernah ditengking oleh pengetua.

Orang indonesia lain pula ceritanya, meraka di sini baik tutur katanya dan semangat dalam beramal serta penuh dengan sifat-sifat mahmudah (seperti yang digambarkan dalam novel karya Habiburahman). Berbeza dengan indon yg ikhwah kenali di Malaysia. Bila direnungkan kembali menjadi suatu lumrah dalam setiap bangsa ada perangai dan sifat masing-masing. Amal kita sebenarnya bukanlah bergantung pada apa bangsa kita kerana rambut sama hitam tapi kubur lain-lain……. jika selalu diutarakan ayat melayu mudah lupa, melayu bangsa layu. Adakah bangsa yang membentuk peribadi kita?.........renungkan kembali ikhwah sekalian .

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails