- HE SEES YOU -

14 October 2009

Pak cik buat ape?

"Atan! Jangan main jauh-jauh, balik sebelum maghrib tau!" Atan berlari anak tanpa menghiraukan kata-kata ibunya. Baginya dapat bermain di luar adalah satu kesenorokan yang sukar diduga. Atan mengangkat kedua-dua belah tangannya sambil menikmati angin yang bertiup sepoi-sepoi bahasa. "hmm… angin kuat hari ni! Boleh main layang-layang", bisik hati si kecil itu. Atan mengambil kedudukan untuk melepaskan layang-layang, "1.. 2… 3!" Atan berlari kesenorokan sambil tertawa gembira. Sedang asyik bermain, tanpa disedari dia telah terlanggar seketul batu yang membuatnya jatuh tersungkur ke tanah. Atan bangun sambil menguis siku dan lengannya. Seraya wajahnya tergamam tatkala dia mengalihkan pandangannya kehadapan, tampak kelibat beberapa orang lelaki separuh baya yang bertungkus-lumus berkerja di hadapan papan tanda yang tertulis "PROJEK PEMBINAAN MENARA SURAU AL-BAQARAH".

Atan lantas mendekati salah seorang dari mereka.

"pak cik! Pak cik tengah buat apa?"

"oo… pak cik tengah bancuh simen ni…"

Atan menganggukkan kepalanya dan segera beralih kepada lelaki lain yang berdiri di sebelah tembok itu.

"pak cik pulak tengah buat ape?"

"pak cik tengah tengok cite batman!" kata lelaki yang sedang menyodok tanah itu sambil ketawa.

Atan beralih pula kepada lelaki yang lain. "pak cik buat apa?"

"ala..! ko budak kecik ape tau, dah gi main jauh-jauh!"

Atan seakan tidak memahami apa-apa, dia lantas mengorak langkah menuju kearah seorang lelaki yang sedang mencangkung

"pak cik buat ape, pak cik?"

"tengah ratakan simen… nape nak join ke?"

Atan hanya tersengih, matanya tiba-tiba tertumpu kearah seorang lelaki yang sedari dari tadi sedang asyik mengangkat batu.

"pak cik buat ape?"

lelaki itu meletakkan batu yang dipikulnya seraya memandang ke atas sambil berkata " pak cik nak bina menara masjid!"

Dalam realiti kehidupan kita di alam fana' ini, menjadi suatu kewajipan ke atas individu untuk ber"kerja". Namun yang membezakan antara pekerja-pekerja tersebut adalah hadaf dan tujuan mereka. Jika jelas hadaf dan tujuan mereka maka itu akan lebih menjamin ke arah peningkatan kualita dalam sesebuah pekerjaan. Akan tetapi, jangan sesekali disisihkan matlamat utama dalam pekerjaan ini adalah "La budda" bagi meraih redha-Nya........ so gimana kalian?

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails